Interview

Aan het woord met Tuur Pluijmen

Variëteit aan projecten en opgaven

Als je interesses breed zijn, kan het maken van een studiekeuze een lastige opgave worden. In bouwkunde vond ik de combinatie van praktijk en theorie waar ik naar op zoek was, maar ook binnen dat vakgebied zijn er nog talloze paden te bewandelen. Door het opdoen van praktijkervaring bij meerdere stageplekken heb ik een mooie inkijk kunnen krijgen in de verschillende partijen en rollen binnen de ontwikkeling van het stedelijk gebied. Uiteindelijk vloeiden voor mij deze interesses samen in de studie ‘Management in the Built Environment’ (MBE) aan de TU Delft, met name in de wondere wereld van de gebiedsontwikkeling. Na mijn studie heb ik een tijd in Argentinië gewoond en gewerkt als vrijwilliger, waarna ik naar Nederland ben teruggekeerd en vervolgens enkele jaren als adviseur gebiedsontwikkeling bij SITE heb gewerkt aan stedelijke vraagstukken door het gehele land.

Prosper Vitae is een bedrijf dat zich kenmerkt door zijn vlakke organisatiestructuur en hands-on mentaliteit. Wij werken samen met gerenommeerde ontwerpbureaus aan meerdere stedelijke opgaven verspreid over het land. Ik houd mij daarbinnen onder andere bezig met de gebiedsontwikkeling van bedrijventerrein Legmeer in Amstelveen, dat de komende jaren een transformatie zal ondergaan naar een gemengd woon-werk gebied dat aansluit bij de behoeftes en ambities van deze tijd. Daarnaast werk ik in Hilversum aan de metamorfose van bedrijventerrein Korte Noorderweg, een versteende zone die een nieuw karakter zal krijgen als modern, mens- en natuur-inclusief onderdeel van Hilversum-Oost.

Door de variëteit aan projecten en opgaven is als ontwikkelaar bij Prosper Vitae geen dag hetzelfde. Er is veel ruimte voor groei binnen het vakgebied en de mogelijkheden zijn met name gebonden aan je eigen ambities. Ik kijk ernaar uit om de komende tijd onze projecten verder te brengen en bij te dragen aan de ontwikkeling van verfrissende en aantrekkelijke gebieden met een krachtig thuisgevoel.

"Als ontwikkelaar dragen we een sterke verantwoordelijkheid om gebouwen en plekken te maken waar we nog lang van kunnen genieten."

Het proces van gebieds-ontwikkeling van begin tot eind

Sinds september 2021 ben ik werkzaam bij Prosper Vitae als projectontwikkelaar, een veelzijdige functie met een omvangrijke dosis aan verantwoordelijkheden en werkzaamheden. Dat vraagt om een brede kennis van het vakgebied, met tegelijkertijd voldoende kennis van detail om gericht de diepte in te kunnen gaan. In mijn dagelijkse werkzaamheden maak ik het proces van gebiedsontwikkeling van begin tot eind mee – een boeiende kosmos van partijen en beslissingen die door meerdere schaalniveaus en politieke lagen schiet. Bij al onze ontwikkelingen is het daarom van wezenlijk belang om alle stakeholders en partners degelijk en secuur te informeren over de laatste stand van zaken en mee te nemen in de mogelijke routes. Dit begint allemaal bij het ontwikkelen van een solide concept, dat het zaadje plant voor de verbinding van mens, ruimte en economie. Deze benadering resulteert in intensieve processen, maar met bijzondere resultaten. Als ontwikkelaar dragen we een sterke verantwoordelijkheid om gebouwen en plekken te maken waar we nog lang van kunnen genieten. Dat vraagt om durf om nú te investeren in kwaliteit.